PRIVACY NOTICE

1. Personal Data Protection Act 2010

 

1.1This Privacy Notice (“Notice”) is issued pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). It outlines how Sri Pengkalan Binaan Sdn Bhd and its group of companies as well as their representatives (collectively, “we”, “our”, “us”) collect, use, disclose and process personal data in accordance with the PDPA.

 

1.2 For the purpose of this Notice, the term “Personal Data” shall have the same meaning as defined in the PDPA (as amended from time to time), and shall include such information concerning your personal details (such as name, identity card number, passport number, date of birth, age, gender, race, nationality), contact details and any other relevant information that you had disclosed to us as may be updated from time to time.

 

1.3 This Notice applies to any person (which will be referred to as “you”, “your”) who provides us with Personal Data or whose Personal Data is otherwise collected, used or processed by and/or disclosed to us in connection with and/or for the purposes of our operations.

 

2. Notice

 

2.1 This Notice serves to inform you of the following: 

(a) what, how and why we collect, store, gather, use, share and process your Personal Data;

(b) your rights in relation to the Personal Data which you have consented to us;

(c) ways of contacting us in the event you have any request or complaint; and

(d) the data protection measures which we have put in place.

 

2.2 This Notice applies in conjunction with other notices, contractual clauses and consent clauses that apply in relation to the collection, use, disclosure and/or processing of your Personal Data by us, and is not intended to override them unless we state expressly otherwise.

 

2.3 In the course of your dealings with us, you may have furnished your Personal Data to us and in doing so, you acknowledge and confirm that you are providing to us accurate, complete, not misleading and up-to-date Personal Data and further agree and consent to us collecting, using, disclosing and processing your Personal Data. We and/or our employees (“Employees”) shall not be liable for any inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date Personal Data provided by you.

 

2.4 In the event you furnish or make available to us any Personal Data relating to a third-party, e.g. information of spouse, children, parents, directors, shareholders and/or guarantors (collectively the “Relevant Persons”), you represent and warrant that you have obtained the consent of the Relevant Persons to provide us with their Personal Data which are accurate, complete, not misleading and up-to-date and for us to collect, use, disclose and process their Personal Data for the respective purposes.

 

3. Collection And Source

 

3.1 We collect your Personal Data in various ways, in printed or electronic forms through digital and mobile platforms, such as:

(a) when you register your interest for purchase of products, or information or enquiry or updates via telephone call, emails or face to face meetings;

(b) when you register or update an online profile or when you complete or update your information with us;

(c) when you submit forms and/or documents to us relating to any of our products and/or services as well as products and/or services by third-party service providers;

(d) when you enter into any transactions with us;

(e) when you make payment related to any transactions with us;

(f) when you visit our premises or interact with our staff;

(g) from your personalised preference through the use of our website;

(h) when you attend or participate in any contests, events, market research and surveys organised by us;

(i) when you submit a job application to us; and

(j) from information obtained independently by us from other lawful sources e.g. credit reporting agencies such as CTOS or equivalent and public domain.

 

3.2 In the event where Personal Data is requested by us, you have an option not to provide additional information requested other than the information which is indicated as necessary to facilitate the commercial transaction. If insufficient Personal Data is provided or your consent or the consent of any Relevant Person given herein is withdrawn, we will not be able to provide you with our products and services and/or fulfil any of your request for any of the purposes as set out above.

 

4. Purpose Of Personal Data Collection And Processing

 

4.1 We may collect, use, disclose or process your Personal Data
for the following purposes:

(a) considering and processing your application for and providing you with products and/or services;

(b) facilitating, implementing and/or formalising any transaction with us;

(c) processing any payments related to any transaction with us;

(d) responding to queries, requests and/or complaints;

(e) facilitating our customers loyalty programmes;

(f) updating your Personal Data;

(g) facilitating your participation in our contests and events;

(h) conducting market research and surveys with the aim of improving our products and/or services;

(i) providing you with on-going information, events, programmes or activities, our products and/or services;

(j) conducting credit/trade checks and other background checks on you and where applicable, any Relevant Persons with any registered credit reporting agency at any time for the purpose of processing a transaction with us or for as long as any dues remain unpaid and outstanding with us;

(k) for the purpose of credit evaluation, review or reporting and carrying out debt-collection or assisting other institutions to do so

(l) prevention and detection of crime including without limitation to money laundering, terrorism and fraud prevention, detection and prosecution;

(m) compliance with applicable laws, rules, regulations, by-laws, order, guidelines and/or directives;

(n) enforcing our legal rights and/or obtaining legal advice;

(o) facilitating business transactions which may include mergers, acquisitions or asset sales;

(p) compliance with internal policies and procedures including without limitation to risk management, product planning, insurance, audit and administrative purposes;

(q) for all ancillary purposes relating to the provision of facilities including the provision of computer, telecommunications and technology services;

(r) human resource applications; and/or

(s) any other incidental purpose relating to any of the above.

 

5. Disclosure Of Personal Data

 

5.1 Your Personal Data may/will be disclosed to the following parties:

(a) any company or representative within our group of companies;

(b) our Directors, authorised Employees or representatives;

(c) our third-party service providers or agents (including without limitation contractors, business partners, auditors, lawyers, consultants, insurers, adjusters and utility companies);

(d) any registered credit reporting agencies under the Credit Reporting Agency Act 2010;

(e) our business partner, investor, assignee or transferee to facilitate business asset transactions (including without limitation to any merger, acquisition or asset sale);

(f) any law enforcement agencies;

(g) any governmental authorities or regulatory bodies; and/or

(h) any other party authorised and consented by you.

 

5.2 We may disclose your Personal Data to any or all of the parties stated above which may be located within or outside of Malaysia.

 

5.3 Any Personal Data which you have disclosed and/or provided to us will be retained for the period necessary for the purposes stated in this Notice and as required by law. In the event such information retained by us is no longer required, we will take reasonable steps to ensure that such information is deleted and/or destroyed.

 

6. Security Of Personal Data


6.1 Your Personal Data is important to us. We shall keep and process your Personal Data in a secure manner and in strict confidence.

 

6.2 We endeavour, where practicable, to implement the appropriate security measures and procedures in accordance with the PDPA and relevant regulations to prevent any unauthorised and unlawful processing of the Personal Data and the accidental loss, destruction or damage to the Personal Data at all times.

6.3 All such third-parties are prohibited from disclosing your Personal Data except to provide services to us and they are required to maintain confidentiality of your Personal Data.

 

6.4 We do not on an individual basis disclose your sensitive Personal Data to third-parties, without your explicit consent or unless required under the PDPA or other applicable law.


6.5 Indeed, while we use all reasonable efforts to secure your Personal Data in using our website, you hereby acknowledge that the use of the internet is not entirely secure and for this reason we cannot fully guarantee the security or integrity of any Personal Data that are transferred from you or to you via the internet.

 

7. Verification And Correction Of Personal Data

 

7.1 We are not required to verify the accuracy and completeness of the Personal Data provided by you and we are entitled to treat the Personal Data provided by you as accurate, complete, not misleading and up-to-date.

 

7.2 We shall not be held liable for any inability on our part to provide services to you, if you failed to ensure that your Personal Data submitted to us is complete and accurate or failed to notify us of any relevant changes to such Personal Data.

 

7.3 You may, subject to a payment of a prescribed fee, any applicable legal restrictions and/or contractual conditions and where provided by law, request for correction of the Personal Data or limit the processing thereof at any time hereafter by submitting a written request to us.

 

8. Access To Your Personal Data

 

8.1 You may, subject to a payment of a prescribed fee, any applicable legal restrictions and/or contractual conditions and where provided by law, request in writing for access to your Personal Data.

 

9. Withdrawal Of Consent

 

9.1 Should you wish to withdraw your consent to any use or disclosure of your Personal Data by us as set out in this Notice, you may, subject to a payment of a prescribed fee, any applicable legal restrictions and/or contractual conditions and where provided by law, notify us in writing.

 

10. Changes To This Notice

 

10.1 We may, from time to time, need or be required to change this Notice to comply with or be consistent with changes in applicable laws and regulations as well as our business operations or policies.

 

10.2 Notice of any such revision will be given on our website and/or by such other means of communication deemed suitable by us. By continuing your relationship with us after any amendments have been introduced and published on our website, you shall be deemed to have accepted this Notice as amended.

 

11. Enquiries Or Feedback

 

11.1 If you have any enquiries or feedback in relation to your Personal Data, or if you would like to access or correct or limit processing of your Personal Data, or if you wish to withdraw your consent given herein, you may contact or notify us in writing to:

 

Correspondence address:
No. 16 & 17, Plaza Seri Kubu
Jalan Tan Chay Yan, 75300 Melaka

 

Email address: info@spb.my

Telephone number: 06 – 281 0003

Attention to: Sherry Lim

Designation: Sales & Marketing – Assistant Manager

1. Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

 

1.1 Notis Privasi (“Notis”) ini dikeluarkan berdasarkan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”). Ia menggariskan bagaimana Sri Pengkalan Binaan Sdn Bhd dan kumpulan syarikatnya serta wakil-wakilnya (secara kolektif, kami) mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan memproses data peribadi mengikut PDPA.

 

1.2 Tujuan Notis ini ialah, istilah “Data Peribadi” hendaklah mempunyai maksud yang sama seperti yang ditakrifkan dalam PDPA (seperti yang dipinda dari semasa ke semasa), dan hendaklah termasuk maklumat berkenaan butiran peribadi anda (seperti nama,nombor kad pengenalan, nombor passport, tarikh lahir, umur, jantina, bangsa, kewarganegaraan), butiran hubungan dan sebarang maklumat lain yang berkaitan yang telah anda dedahkan kepada kami yang mungkin dikemaskini dari semasa ke semasa.

 

1.3 Notis ini terpakai kepada mana-mana individu (yang dirujuk sebagai “anda”) yang memberikan kepada kami atau Data Peripadi mereka yang dikumpul, digunakan atau diproses oleh dan/atau didedahkan kepada kami berkaitan dan/atau untuk tujuan operasi kami.

 

2. Notis

 

2.1 Notis ini bertujuan untuk memaklumkan anda mengenai perkara berikut:

(a) apa, bagaimana dan mengapa kami mengumpul, menyimpan, menggunakan, berkongsi dan memproses Data Peribadi anda;

(b) hak anda berhubung dengan Data Peribadi yang anda telah bersetuju dengan kami;

(c) cara menghubungi kami sekiranya anda mempunyai sebarang permintaan atau aduan; dan

(d) langkah-langkah perlindungan data yang telah kami laksanakan.

 

2.2 Notis ini digunakan bersama dengan notis lain, klausa kontrak dan klausa persetujuan yang berkaitan dengan pengumpulan, penggunaan, pendedahan dan/atau pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami, dan tidak bertujuan untuk mengatasi notis-notis tersebut melainkan kami menyatakan sebaliknya secara jelas.

 

2.3 Dalam urusan anda dengan kami, anda mungkin telah memberikan Data Peribadi anda kepada kami dan dengan ini, anda mengakui dan mengesahkan bahawa Data Peripadi yang anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini kepada kami and juga bersetuju untuk kami mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan memproses Data Peribadi anda. Kami dan/atau pekerja kami (“Pekerja”) tidak akan bertanggungjawab atas sebarang Data Peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini yang diberikan oleh anda.

 

2.4 Sekiranya anda memberikan apa-apa Data Peribadi yang berkaitan pihak ketiga kepada kami, contohnya maklumat mengenai pasangan, kanak-kanak, ibu bapa, pengarah, pemegang saham dan/atau penjamin (secara kolektif “Orang Berkaitan”), anda mewakili dan menjamin bahawa anda telah menperolehi persetujuan Orang Berkaitan untuk memberikan Data Peribadi mereka yang tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini untuk kami mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan memproses Data Peribadi mereka untuk tujuan yang berkaitan.

 

3. Pengumpulan Dan Sumber

 

3.1 Kami mengumpul Data Peribadi anda dengan pelbagai cara, dalam bentuk cetak atau elektronik melalui platform digital dan mudah alih, seperti:

(a) apabila anda mendaftar minat anda untuk membeli produk, atau maklumat atau pertanyaan atau kemas kini melalui panggilan telefon, e-mel atau pertemuan secara bersemuka;

(b) apabila anda mendaftar atau mengemaskini profil dalam talian atau apabila anda melengkapkan atau mengemaskini maklumat anda dengan kami;

(c) apabila anda mengemukakan borang dan/atau dokumen kepada kami yang berkaitan dengan produk dan/atau perkhidmatan kami serta produk dan/atau perkhidmatan oleh pembekal perkhidmatan pihak ketiga;

(d) apabila anda memasuki sebarang urus niaga dengan kami;

(e) apabila anda membuat pembayaran yange berkaitan dengan sebarang urus niaga dengan kami;

(f) apabila anda melawat premis kami atau berinteraksi dengan kakitangan kami;

(g) dari keutamaan peribadi anda melalui penggunaan laman web kami;

(h) apabila anda menghadiri atau mengambil bahagian dalam sebarang pertandingan, acara, penyelidikan pasaran dan kaji selidik yang dianjurkan oleh kami;

(i) apabila anda mengemukakan permohonan kerja kepada kami; dan

(j) dari maklumat yang diperolehi secara bebas oleh kami daripada sumber-sumber lain yang sah seperti agensi pelaporan kredit seperti CTOS atau sumber awam.

 

3.2 Sekiranva Data Peribadi diminta oleh kami, anda mempunyai pilihan untuk tidak menyediakan  maklumat tambahan selain daripada maklumat yang dinyatakan sebagai perlu untuk memudahkan urus niaga komersial. Jika Data Peribadi yang diberikan tidak lengkap atau persetujuan anda atau persetujuan daripada mana-mana Orang Berkaitan yang diberikan di sini ditarik balik, kami tidak akan dapat menyediakan produk dan perkhidmatan kami kepada anda dan/atau  memenuhi sebarang permintaan anda untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas.\

 

4.    Tujuan Pengumpulan Dan Pemprosesan Data Peribadi

 

4.1 Kami boleh mengumpul, menggunakan, mendedahkan atau memproses Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut:

(a) mempertimbangkan dan memproses permohonan anda untuk dan menyediakan anda dengan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda;

(b) memudahkan, melaksanakan dan/atau memformalkan sebarang urus niaga dengan kami;

(c) memproses sebarang pembayaran yang berkaitan dengan sebarang urus niaga dengan kami;

(d) menjawab pertanyaan, permintaan dan/atau aduan;

(e) memudahkan program kesetiaan pelanggan kami;

(f) mengemaskini Data Peribadi anda;

(g) memudahkan penyertaan anda dalam pertandingan dan acara kami;

(h) melaksanakan penyelidikan pasaran dan kaji selidik dengan tujuan untuk meningkatkan kualiti produk dan / atau perkhidmatan kami;

(i) memberikan anda maklumat, acara, program atau aktiviti yang berterusan, produk dan / atau perkhidmatan kami;

(j) melaksanakan semakan kredit/dagangan dan semakan latar belakang lain terhadap anda dan jika berkenaan, mana-mana Orang Berkaitan dengan mana-mana agensi pelaporan kredit berdaftar pada bila-bila masa bagi tujuan memproses urus niaga dengan kami atau selama mana pembayaran yang tidak dibayar dan tertunggak dengan kami;

(k) untuk tujuan penilaian kredit, semakan atau pelaporan dan menjalankan pengumpulan hutang atau membantu institusi-institusi lain berbuat demikian;

(l) pencegahan dan pengesanan jenayah termasuk tanpa had kepada pencegahan, pengesanan dan pendakwaan pengubahan wang haram, kegiatan keganasan dan penipuan;

(m) mematuhi undang-undang, peraturan, undang-undang tempatan, perintah, garis panduan dan / atau arahan yang berkenaan;

(n) menguatkuasakan hak-hak undang-undang kami dan/atau mendapatkan nasihat undang-undang;

(o) memudahkan urus niaga yang mungkin termasuk penggabungan, pengambilalihan atau jualan aset;

(p) mematuhi dasar dan prosedur dalaman termasuk tanpa had kepada pengurusan risiko, perancangan produk, insurans, audit dan tujuan pentadbiran;

(q) untuk semua tujuan sampingan yang berkaitan dengan penyediaan kemudahan termasuk penyediaan komputer, telekomunikasi dan perkhidmatan teknologi;

(r) permohonan Sumber Manusia; dan/atau

(s) sebarang tujuan lain yang berkaitan dengan mana-mana tujuan di atas.

 

5. Pendedahan Data Peribadi

 

5.1 Data Peribadi anda mungkin/akan didedahkan kepada pihak-pihak berikut:

(a) mana-mana syarikat atau wakil dalam kumpulan syarikat kami;

(b) pengarah, Pekerja diberi kuasa atau wakil kami;

(c) pembekal perkhidmatan pihak ketiga atau ejen (termasuk tanpa had kontraktor, rakan kongsi perniagaan, juruaudit, peguam, perunding, syarikat insurans, pentadbir dan syarikat utiliti):

(d) mana-mana agensi pelaporan kredit berdaftar di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010;

(e) rakan kongsi perniagaan kami, pelabur, pemegang serah hak atau penerima pindahan untuk memudahkan urus niaga aset perniagaan (termasuk tanpa had kepada sebarang penggabungan, pengambilalihan atau jualan aset);

(f) mana-mana agensi penguatkuasaan undang-undang;

(g) mana-mana pihak berkuasa kerajaan atau badan kawal selia; dan/atau

(h) mana-mana pihak lain yang diberi kuasa dan persetujuan oleh anda.

 

5.2 Kami mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana atau semua pihak yang dinyatakan di atas yang mungkin berada di dalam atau di luar Malaysia.

 

5.3 Sebarang Data Peribadi yang telah anda dedahkan dan/atau berikan kepada kami akan disimpan untuk tempoh yang diperlukan bagi tujuan yang dinyatakan dalam Notis ini, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang. Sekiranya maklumat sedemikian dikekalkan, kami tidak perlukan lagi, kami akan mengambil langkah yang sepatutnya untuk memastikan maklumat tersebut dipadamkan dan/atau dimusnahkan.

 

6. Keselamatan Data Peribadi

 

6.1 Data Peribadi anda adalah pentin bagi kami. Kami akan menyimpan dan memproses Data Peribadi anda secara selamat dan sulit.

 

6.2 Kami berusaha, di mana praktikal, untuk melaksanakan langkah-langkah keselamatan and prosedur yang yang sesuai mengikut PDPA dan peraturan yang berkaitan bagi mencegah sebarang pemprosesan yang tidak dibenarkan dan melanggar undang-undang Data Peribadi serta kehilangan, kehancuran atau kerosakan yang tidak sengaja terhadap Data Peribadi pada setiap masa.

 

6.3 Semua pihak ketiga tersebut dilarang daripada mendedahkan Data Peribadi anda kecuali untuk menyediakan perkhidmatan kepada kami dan mereka dikehendaki mengekalkan kerahsiaan Data Peribadi anda

 

6.4 Kami tidak mendedahkan Data Peribadi anda yang sensitif secara individu kepada pihak ketiga, tanpa kebenaran anda atau kecuali jika dikehendaki oleh PDDA atau undang-undang lain yang berkenaan.

 

6.5 Walaupun kami berusaha sehabis baik menjaga maklumat anda bagi menjamin Data Peribadi anda ketika menggunakan laman web kami, dengan ini diakui bahawa penggunaan internet tidak dijamin selamat dan oleh itu kami tidak dapat menjamin sepenuhnya keselamatan atau integriti sebarang Data Peribadi yang dipindahkan daripada anda atau kepada anda melalui internet.

 

7. Pengesahan Dan Pembetulan Data Peribadi

 

7.1 Kami tidak perlu dikehendaki untuk mengesahkan ketepatan dan kelengkapkan Data Peribadi yang anda berikan dan kami berhak untuk menganggap Data Peribadi yang anda berikan dengan tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.

 

7.2 Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang ketidakupayaan dari pihak kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada anda, jika anda gagal untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda berikan kepada kami adalah lengkap dan tepat atau gagal untuk memberitahu kami tentang sebarang perubahan yang berkaitan dengan Data Peribadi tersebut.

 

7.3 Anda boleh, tertakluk kepada pembayaran yuran yang ditetapkan, sebarang sekatan undang-undang dan/atau syarat-syarat kontrak yang berkenaan dan jika diizinkan oleh undang-undang, meminta pembetulan Data Peribadi atau membataskan pemprosesan Data Peribadi tersebut pada bila-bila masa seterusnya dengan mengemukakan permintaan bertulis kepada kami.

 

8. Akses Data Peribadi Anda

 

8.1 Tertakluk kepada pembayaran yuran yang telah ditetapkan, sebarang sekatan undang-undang dan/atau syarat-syarat kontrak yang berkenaan dan jika diizinkan oleh undang-undang, meminta secara bertulis untuk mengakses Data Peribadi anda.

 

9. Pengeluaran Persetujuan

 

9.1 Sekiranya anda ingin menarik balik persetujuan anda terhadap sebarang penggunaan atau pendedahan Data Peribadi anda oleh kami seperti yang dinyatakan dalam Notis ini, anda boleh merujuk kepada pembayaran yuran yang telah ditetapkan, sebarang sekatan undang-undang dan/atau syarat-syarat kontrak yang berkenaan dan jika diizinkan oleh undang-undang, memberitahu kami secara bertulis.

 

10. Perubahan Kepada Notis Ini

 

10.1 Dari semasa ke semasa, kami mungkin perlu atau dikehendaki untuk mengubah Notis ini bagi mematuhi atau selaras dengan perubahan undang-undang dan peraturan yang berkenaan serta operasi perniagaan atau polisi kami.

 

10.2 Notis sebarang semakan sedemikian akan diberikan di laman web kami atau melalui cara komunikasi lain yang dianggap sesuai. Bagi meneruskan hubungan anda dengan kami setelah sebarang pindaan telah diperkenalkan dan diterbitkan di laman web kami, anda dianggap telah menerima Notis ini seperti yang dipinda.

 

11. Pertanyaan Atau Maklum Balas

 

11.1 Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau maklum balas berkaitan dengan Data Peribadi anda, atau jika anda ingin mengakses atau membetulkan atau mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda, atau jika anda ingin menarik balik persetujuan anda yang diberikan, anda boleh menghubungi atau memaklumkan kepada kami secara bertulis:

 

Alamat surat-menyurat :
No. 16 & 17, Plaza Seri Kubu
Jalan Tan Chay Yan, 75300 Melaka

 

Alamat e-mel : info@spb.my

Nombor telefon : 06 – 281 0003

Perhatian kepada : Sherry Lim

Jawatan : Penolong Pengurus Jualan & Pemasaran

 

 

Privacy Notice  |  © Copyright 2023 Sri Pengkalan Binaan Sdn. Bhd (77272-P). All Rights Reserved.